Zeegersloot

Posted on 20 okt 2013 in Lopende projecten, Projecten

Zeegersloot –

De eerste plannen voor een golfbaan in Alphen aan den Rijn ontstonden in het najaar van 1983. De Openbare Golfclub Zeegersloot werd opgericht in 17 januari 1984. Onmiddellijk werd begonnen met de aanleg van een provisorische 9-holes baan (de huidige Parkbaan/ huidige Par3 holes) met driving range, die in september 1984 bespeelbaar was. In 1985 ontwierp architect Donald Steel de tweede 9-holes (de huidige Heuvelbaan) En in december van dat zelfde jaar werd begonnen met de aanleg van deze holes, gelegen in de Coupépolder op een voormalige vuilstortplaats, begonnen. De officiële opening had plaats in september 1986.

De derde 9-holes (bekend als de Griendbaan) zijn ontworpen door Gerard Jol en werden in april 1990 in gebruik genomen. Hiermee ontstond een volwaardige 18-holes wedstrijdbaan (Griendbaan en Heuvelbaan), aangevuld met een par-3 baan (de huidige Parkbaan) wat voor de Nederlandse Golf Federatie (NGF) aanleiding was om op 1 juli 1992, 8 jaar na de oprichting, aan Golfclub Zeegersloot de A-status te verlenen. In 2009 werd het 25-jarig bestaan gevierd.

In 2005 heeft Jol Golf Design een zeer gedetailleerde baan- analyse gemaakt voor de Griendbaan. Deze ‘Quality scan’ vormde de basis voor een ingrijpende renovatie periode 2005 tot 2010. Gedurende deze periode zijn alle greencomplexen gerenoveerd. Daarnaast zijn ook vele tees fairwaybunkers en drainage verbeterd of vervangen.

De Griendbaan ligt in een veenpolder waar de draagkracht van de ondergrond het noodzakelijk maakte de nieuwe greens met PE schuimblokken te funderen, een technisch hoogstandje.

In 2011 is Jol Golf Design gevraagd om ook een visie te geven voor de golfholes op de Heuvelrug (voormalige vuilstort). Deze rapportage gaf de aanzet voor de renovatie van Hole17 in 2012 en Hole 11 in 2013.

Juli 2012: Uitvoering van de renovatie van greencomplex hole 17. Een relatief kleine green waar veel aandacht is besteed aan de lichtval op de green evenals de looprichting naar de volgende tee (hole18). De green wordt verdedigd aan de rechterzijde door twee bunkers die vanaf de tee goed te zien zijn. De linkerzijde mag dan wel niet verdedigd zijn door bunkers,  er is echter wel een depressie gecreëerd waar de bal af kan rollen.

Link naar de website van Zeegersloot: www.zeegersloot.nl