Michiel Van der Vaart werkt aan 27 holes bij Kroonprins

Posted on 25 sep 2019 in Foto updates, Projecten, Publicaties

Michiel Van der Vaart werkt aan 27 holes bij Kroonprins

Een nieuwe 18-holes wedstrijdbaan – ontworpen door Michiel van der Vaart – aan de Golfbaan de Kroonprins in Vianen, Nederland, werd in augustus 2018 geopend om te spelen. De golfbaanarchitect heeft ook gewerkt aan een nieuwe par drie-indeling, die naar verwachting open in het voorjaar van 2019.

“Het belangrijkste doel was om een ​​leuk parcours te creëren voor leden en greenfeespelers,” zei van der Vaart van de kampioenschapsbaan. “De leden mogen zich nooit vervelen en moeten leren hoe ze de koers moeten kraken door ze vaker te spelen. De bezoeker moet verrast zijn en denken dat de baan mooi en niet te moeilijk is. Het is geen pure lengte maar finesse die moet leiden tot de beste score.
“We hebben een zogenaamde ‘Nederlandse-polder-links’ gemaakt,” zei van der Vaart. “Er zijn brede fairways, die meer dan één hole en zo min mogelijk bomen binnen de baan verbinden, en zeer grote groene complexen – gemiddeld 650 vierkante meter – met de grootste op hole één 900 vierkante meter!

“We gebruikten waar mogelijk de prachtige natuurlijke achtergrond en blokkeerden de slechte uitzichten indien nodig. Het thuisgat is iets speciaals met zijn 100 meter brede vaargeul en een dijkbrand [een smalle en relatief gecamoufleerde stroom] die diagonaal door het gebied van de aandrijving loopt en het tweede schot op deze vrij korte drieschotter. Als je de langere draagtas links van het gat durft aan te nemen, over de brandwond, krijg je een grote hoek naar het goed bewaakte groene complex.

“Veel gaten in Kroonprins werden geïnspireerd door mijn bezoek aan North Berwick tijdens de EIGCA-conferentie in 2015. Het was de leukste track die ik ooit heb gespeeld! Grappig genoeg is de vijftiende in Kroonprins geïnspireerd door de vijftiende in North Berwick – de Redan. Hoewel de filosofie van het gat bij Kroonprins is omgekeerd, met het groen sterk aflopend van links voor naar rechts achter. Ik heb mijn versie van de Biarritz-green ontworpen op de achtste hole, die een erg leuke green is geworden om te spelen.
“De derde hole is een testpar vijf die eindigt met een punchbowlgroen die alle ballen van de linkerkant verzamelt. De rechterkant is echter behoorlijk strafbaar met een watergevaar nabij de rand en een ouderwetse heuvel [kleine heuvel / heuvel] vooraan – een functie die ik had gezien op het tweede gat op de oude baan bij St. Andrews. ”

Van der Vaart maakte voor het eerst routeschetsen in 2005, maar het verkrijgen van de vergunningen was een lang en moeilijk proces omdat het land goed werd beschermd door regionale en nationale wetten. “We zijn erin geslaagd om een ​​masterplan te maken dat alle noodzakelijke elementen bevatte, inclusief robuuste ecologische zones die de verschillende gebieden naast het projectgebied verbinden en meer dan 16 hectare ‘nieuwe’ natuur,” zei van der Vaart.

“Tijdens de economische crisis van 2008-2010 beschikte de initiatiefnemer niet over de middelen die nodig waren om vooruit te komen. In 2014 werd het land gekocht door de huidige eigenaren – de familie Kool. Ze hebben ervaring in het ontwikkelen, bouwen en beheren van meerdere golfbanen. Ze hebben hun eigen aannemersbedrijf, dus vanaf dat moment ging het heel snel. ”
Vrachtwagens en graafmachines zijn in het najaar van 2014 ingetrokken – er is tijdens de eerste fase vuil binnengebracht – de koers is gebouwd op een veenachtige / kleigrond.

“De familie Kool heeft me de laatste jaren als een deel van hun familie gezien”, aldus Van der Vaart. “Ik kon ze vaak inspireren en uiteindelijk was ik betrokken bij alle beslissingen die iets met de golfervaring in het algemeen te maken hadden.”

Het hoofdclubhuis opende in augustus 2018 samen met de 18-holes baan, waarbij de Lingewaelsche Golf Club de lay-out als hun thuisbaan gebruikte.