G&CC Geijsteren

Posted on 10 jul 2012 in Lopende projecten, Projecten

Geijsteren G&CC –

In 1974 werd een start gemaakt met de aanleg van een 9 holes golfbaan op het Landgoed Geijsteren de Golfbaan architecten waren Donald Steel en Frank Pennink. Het is daarmee een van de oudste naoorlogse golfbanen van Nederland.

In 1983 werden 4 nieuwe holes toegevoegd aan de baan. Mede dankzij de medewerking van eigenaar van de grond, baron de Weichs de Wenne en de Stichting Open Lucht Recreatie Noord-Limburg was dat een prachtige aanwinst. En in 1985 door toevoeging van de vijf holes had Golf & Country Club Geijsteren de beschikking over een volwaardige 18 holesbaan.

AL sinds 1988, op een initiatief van Bertus van Mook (club-pro Geijsteren) en Martien Groenendaal, (club pro de Dommel), wordt er jaarlijks een groot nationaal toernooi gehouden op GCC Geijsteren wat is uitgegroeid tot ‘het Open Nationaal Kampioenschap Matchplay’.

De Baan ligt op een uitgestrekt landgoed in een door de rivier de Maas gevormd landschap nabij het kasteel Geijsteren dat dateert uit begin 1200. Groot deel van de golfholes worden geflankeerd door oude bomen afgewisseld met open plekken waar heide zich spontaan ontwikkeld. De laatst toegevoegde holes (1985) zijn de enige holes waar water direct in het spel betrokken is.

Sinds 2010 is Jol Golf Design – Michiel van der Vaart – officieel aangesteld als huisarchitect van Golf en Country Club Geijsteren.

Aan de hand van een gedetailleerde baan analyse (Quality Scan) is er door Jol Golf Design een Masterplan gemaakt met een visie voor de golfbaan gericht op de toekomst.

In 2011 zijn de eerste suggesties in het terrein verwerkt en wordt Jol Golf Design veelvuldig geconsulteerd om te adviseren, m.b.t. onderwerpen als maairegime, heide ontwikkeling en het bevorderen van de natuurlijke ‘look‘ van de golfbaan.

2012:  In samenwerking met Jol Golf Design heeft er ‘dunning kap’ plaats gevonden om betere klimatologische omstandigheden te creëren voor enkele (hole 9 hole en tussen hole 12 en 5) greencomplexen  hierbij  rekening houdend met esthetiek en speltechnische aspecten.

Op hole9 heeft een nieuwe greenbunker gekregen aan de linkerzijde van de green. De eerste bunker die op de nieuwe look van Geijsteren duidt.

2012: Renovatie oefenfaciliteiten. Een nieuwe oefengreen met een afmeting van 1800m2 geeft vanaf nu een nieuw elan aan de golfbaan. Op een zeer dominante plek, daar waar iedere bezoeker van de baan langs moet heeft Jol Golf Design een ontwerp gerealiseerd waar naar hartenlust kan worden geoefend. De oefengreen is multifunctioneel; men kan de green vanaf 6 vaste plaatsen aanspelen of gebruiken als putting green. Rondom de green zijn er mogelijkheden voor het oefenen van diverse slagen (up-hill, side-hill). Een bijzonder element is ook dat er rondom de green 6 ‘event-cups’ komen en daarmee een “groot succes ervaring” kan beleven bij het oefenen van het chippen. Het terrein is ruim genoeg om veilig meerdere groepen te laten spelen.

Link naar de website:  www.golfclubgeijsteren.nl