Een verrijking voor golfend Nederland

Posted on 31 aug 2015 in Publicaties

GC Weleveld:

Baan

De licht glooiende baan van GC Weleveld, ingebed in het mooie Twentse landschap bij Almelo, is sinds 1 mei open voor greenfeespelers. Het ontwerp van Michiel van der Vaart van Jol Golfdesign, is een verrijking voor golfend Nederland. De holes zijn gevarieerd, leuk om te spelen en vooral ook erg mooi. Oude bomen, hakhoutwallen, waterpartijen met flauwe, natuurvriendelijke oevers, fraaie vergezichten en bunkers met natuurlijke, rafelige randen.

Kwaliteit

De baan ligt op leemachtige zandgrond in een oud landschap – voor een deel op Landgoed Weleveld, een van de oudste havezates (boerderijvestingen) van Twente – en door de grote bomen en de klassieke Britse architectuur heeft de baan al iets ouds en klassieks over zich. Weleveld is nog maar net open maar de kwaliteit is al goed genoeg voor een plezierige ronde golf. Dat komt vooral omdat de greens al verrassend goed zijn. Het gras op de nieuwe fairways is nog wat lang maar de grasmat is al wel mooi dicht.

Service

De ontvangst bij Weleveld, een laagdrempelige club, is uiterst vriendelijk. Valt er toch iets te mopperen na een bezoek, dan kun je als gast of lid een briefje stoppen in de “Mopperpot” bij de receptie (complimenten en positieve suggesties zijn ook welkom!). Direct naast het clubhuis met restaurant is een range, oefengreen en oefenbunker. De oefenfaciliteiten zijn nog wat Spartaans, de aanleg is nog niet helemaal klaar en dat geldt ook voor douchevoorzieningen.

Opvallend

Het clubhuis is een markant modern gebouw van architectenbureau Te Kiefte met een golvend stalen groendak (dak met begroeiing). Tot eind jaren vijftig was de drivingrange een voetbalveld van de paters Carmelieten uit Zenderen. De overdekte minitribune van toen is omgebouwd tot een overdekte afslagplaats voor kort spel. De par-72-baan is prettig compact zoals De Pan dat bijvoorbeeld ook is; vaak liggen de mooi verdekte tees vlakbij de greens, soms heb je een mooie korte wandeling door een bos.

Oordeel: 8

Weleveld is een aanwinst. Door zeer stevig geonduleerde greens, water nabij drie greens en een paar smalle holes is de baan wel flink moeilijk voor minder ervaren golfers. En het is jammer dat de twee fraaie par-drieholes van de baan direct op elkaar volgen. Maar Weleveld is een interessante nieuwe baan in een oase van rust. Op Leadingcourses.com en GOLF.NL, waar golfers banen kunnen beoordelen, heeft Weleveld nog geen hoog cijfer maar dat komt volgens ons omdat nog maar heel weinig spelers de baan gezien hebben. Ga er naartoe.